Pieni mutta vaarallinen

Vaarallisen jätteen kampanja yläkoululaisillE 16.9.-29.11.

Etappi järjestää taas syksyllä 2019 alueensa (Alavus, Ilmajoki, Kihniö, Kuortane, Kurikka, Lapua, Seinäjoki ja Ähtäri) yläkoululaisille suunnatun kampanjan, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vaarallisista jätteistä sekä niiden oikeaoppisesta lajittelusta ja käsittelystä. Kampanjassa tehdään viisi erilaista vaarallisiin jätteisiin liittyvää tehtävää, jotka oppilaat voivat koota yhteen vapaavalintaisella tavalla esimerkiksi esitelmään, kuvina, videona, blogiin tai omalle nettisivulle. 

Parhaan työn tehnyt luokka palkitaan! Jos työ toteutetaan pienemmissä ryhmissä, niin se luokka voittaa pääpalkinnon, jossa paras työ on tehty. Pääpalkintona on tuttuun tapaan kouluretki Westenergyn jätevoimalaan ruokailuineen. Kouluretki toteutetaan alkuvuodesta 2020.

Pienessä purkissa tai tuotteessa voi piillä iso vaara, jos sen sisältö on luokiteltavissa vaaralliseksi aineeksi. Esimerkiksi pesuaineet, liuottimet, aerosolit ja maalit ovat käytöstä poistettuna vaarallista jätettä. Etappi nostaa tänä vuonna erityisesti esille tietoutta vaarallisesta jätteestä eri viestinnän kanavissa. Kampanjoimme ja jaamme tietoa vaarallisen jätteen oikeasta lajittelusta, koska asia on hyvin tärkeä. Kyseessä olevat jätteet aiheuttavat terveydellistä vaaraa ihmisille ja pilaavat ympäristöä. 

Osallistuminen

  1. Ilmoita luokka/ryhmä mukaan kampanjaan 5.9. mennessä täyttämällä ilmoittautumislomake
  2. Ilmoittautuneille yläkouluille lähetetään postitse julisteita ja tehtävänanto. Laittakaa julisteet koulun/kemian luokan seinälle. Tehtävänä on vastata viiteen kysymykseen vaarallisiin jätteisiin liittyen. Annamme teille täyden vapauden toteuttaa vastaukset parhaiten katsomallanne tavalla; se voi olla esitelmä, kuvia, video, blogi tai nettisivu. Ottakaa kuvia, olkaa luovia ja käyttää mielikuvitusta! Voitte työskennellä ryhmässä, yksittäin tai pareittain, mutta pääpalkinnon tavoitteluun osallistutaan luokkana. Kampanja-aika on 16.9.-29.11.
  3. Kun tehtävät on tehty opettaja käy tehtävät läpi luokan kanssa ennen niiden palauttamista. Palauttakaa tehtävät 29.11. mennessä sähköpostilla osoitteeseen: oona.ollila@etappi.com. 

Huomioithan, että vastausmateriaalia käytetään Etapin viestinnässä. Voittajan valinta tehdään joulukuun alussa. Kaikki kilpailuun osallistuneet oppilaat ja opettajat saavat yllätyspalkinnon!

Yläkoululaisten vaarallisten jätteiden kampanja järjestetään kuuden jäteyhtiön voimin. Mukana Etapin lisäksi; Botniarosk, Ekorosk, Millespakka, Stormossen ja Vestia, kattaen yhteensä 57 kuntaa. 

Lisätietoa vaarallisista jätteistä:
Lajitteluohjeet – Vaarallinen jäte
vaarallinenjate.fi 

Lisätietoja kampanjasta voit kysellä Etapin jäteneuvojalta:

Oona Ollila
oona.ollila@etappi.com
040 641 5668 

Lataa tehtävämoniste tästä.

Tehtvmoniste.PNG