Palvelut Omakotitaloille

Kiinteistökohtainen jäteastia

Jokaisella kotitaloudella tulee olla jäteastia, jota tyhjennetään taajama-alueella vähintään kahden ja haja-asutusalueella vähintään neljän viikon välein. Kiinteistöt voivat halutessaan perustaa myös usean kiinteistön yhteisen jäteastiakimpan.  Kimppa perustetaan tekemällä ilmoitus Etapin asiakaspalveluun ja täyttämällä kirjallisen kimppailmoituksen. Jäteastian tyhjennyksen hoitaa alueittain valittu urakoitsija. Jäteastiaan ei saa laittaa kierrätettäviä jätteitä tai vaarallisia jätteitä, vaan ne on toimitettava ekopisteeseen tai jäteasemalle (ks. lajitteluohjeet).

Biojätteen keräykseen on mahdollista liittyä vapaaehtoisesti, kun kysymyksessä on vähintään viiden kiinteistön kimppa ja astia sijaitsee jäteauton tyhjennysreitillä.

Jäteastian tyhjennyksen voi väliaikaisesti keskeyttää sellaiseksi ajaksi, jolloin kiinteistö ei ole asuttuna, esimerkiksi lomamatkan ajaksi. Korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi keskeytyksen voi tehdä omalla ilmoituksella Etapin asiakaspalveluun. Pidempää keskeytystä tulee hakea Lakeuden jätelautakunnalta.

Isojen jäte-esineiden noutopalvelu

Etappi noutaa tarvittaessa isot esineet kiinteistöltä, noudettava esine voi olla esimerkiksi jääkaappi, televisio tai pesukone. Nouto laskutetaan normaalin jätelaskun yhteydessä. Jos kyseessä on maksullinen tavara, kuten vaikka sohva tai runkopatja, tulee lisäksi maksettavaksi jätteen käsittelymaksu. Tilata voi  1-5 esineen noudon. Huomioithan, että noudon tekee yksi henkilö, joten nosto- ja kantoapua saatetaan tarvita myös paikan päällä esineitä noudettaessa!

Ekomaksu

Ekomaksu on asuinhuoneistokohtainen vuosimaksu. Ekomaksua vastaan jäteyhtiö tarjoaa jätteiden lajittelumahdollisuudet kuntalaisille:

  • ekopisteillä, joita on kaikissa toimialueen kunnissa
  • jäteasemilla, joihin voi toimittaa lajitellut kierrätettävät ja vaaralliset jätteet maksutta
  • apteekeissa, joihin voi viedä käytöstä poistetut lääkkeet ja elohopeakuumemittarit maksutta
  • ekomaksu peritään kaikilta Lakeuden Etappi Oy:n toimialueen kotitalouksilta ja se laskutetaan muun jätelaskutuksen yhteydessä.

Ekopisteet

Ekopisteet ovat kotitalouksille tarkoitettuja paperin, lasipakkausten ja metallipakkausten keräyspisteitä. 

Vuoden 2016 alusta lähtien vastuu ekopisteillä kerättävistä pakkausjätteistä, lasi-, metalli- ja kartokinpakkauksista, siirtyi pakkausten tuottajille, joita edustaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Yhteystiedot rinkiin.fi. Tarkista lähimmän Rinki-ekopisteen sijainti osoitteesta kierrätys.infoRingin asiakaspalvelu kotitalouksille palvelee numerossa 0800 133 888. 

Lakeuden Etappi täydentää vapaaehtoisesti Ringin ekopisteverkostoa omilla ekopisteillään, joita on noin toimialueella noin 70. Tarkista lähimmän Etapin ekopisteen sijainti täältä.

Jäteasemat

Jäteasemat palvelevat kotitalouksia ja yrityksiä. Kotitalouksilta vastaanotetaan maksutta lajitellut kierrätettävät jätteet. Poltettavasta jätteestä ja kaatopaikkajätteestä peritään hinnaston mukainen maksu. Jäteasemalla vastaanotetaan enintään 2 m3:n (henkilöauton peräkärrykuorma) jäte-eriä. Suurempia jäte-eriä otetaan vastaan Ilmajoella Etapin jätehuoltokeskuksessa.