Katso video: Biojäte kiertää Ranuksi

Biojäte

Biojäteastiaan kuuluvat:

  • ruoantähteet ja pilaantuneet elintarvikkeet
  • hedelmien ja kasvisten kuoret ja naatit
  • mehumaijan sakat
  • kahvin ja teen porot sekä käytetyt suodatin- ja teepussit
  • kananmunankuoret
  • kalanperkuujätteet ja pienet luut (esim. kyljysten luut)

Öljyt ja rasvat sekä paljon nesteitä sisältävät ruokajätteet, kuten keitot, voidaan imeyttää esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voidaan lajitella biojätteeseen. 

Biojätteen voi pakata, vaikka astiassa onkin suojasäkki. Pakkaamisella estetään astian likaantumista ja hajuhaittoja. Biojäte on hyvä pakata paperipussiin tai sanomalehdestä käärittyyn pussiin. Myös kartonkipakkaukset, kuten keksi- ja muropaketit soveltuvat pakkaamiseen.

Biojäte erilliskerätään vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöiltä. Myös pienemmät kiinteistöt voivat taajama-alueilla liittyä keräykseen. Omakotitaloille suositellaan biojätteiden kompostointia lämpöeristetyssä kompostorissa. Voit tilata maksuttoman kompostointioppaan Lakeuden Etapilta.

Voit viedä biojätettä myös jäteasemalle, jolloin siitä peritään hinnaston mukainen maksu. Enimmäismäärä on 240 l kerralla. Syksyisin voit viedä esimerkiksi ylimääräiset omenat jäteasemalle, josta ne toimitetaan hyötykäyttöön.

Erilliskerätty biojäte hyödynnetään biokaasulaitoksessa. Biojätteestä ja puhdistamolietteestä tuotetaan biokaasua ja Ranu-maanparannusraetta. 

1. Irrota lehden niitit ja avaa lehti. Levitä sivut limittäin esimerkiksi kolmen kahden sivun aukeamaan.

2. Taita aukeamasta pussin yläreunaksi noin 10 cm korkea taite. Käännä lehti ylösalaisin niin, että taite tulee vasten pöytää.

3. Taita kolmasosa pussin sivuista sisään.

4. Taita toisesta reunasta noin kolmasosasivua niin, että taitteet menevät sisäkkäin

5. Käännä pussin yläreuna itsestäsi pois päin ja taita alaosa yläreunan taitteen alle.

6. Avaa pussi ja muotoile astiaan sopivaksi.

Siistiä, eikö vaan!

Kuinka tehdä biojätepussi Tabloid-lehdestä?

Katso video: Ohjeet biojätepussin taitteluun