Mitä jätteelle tapahtuu?

Poltettava jäte hyödynnetään energiana jätevoimalassa tuottamalla siitä sähköä ja lämpöä. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että sekaan ei laiteta vaarallisia jätteitä tai palamatonta materiaalia, kuten lasia ja metallia.

Biojäte hyödynnetään Lakeuden Etapin omassa biokaasulaitoksessa. Biojätteestä ja puhdistamolietteestä tuotetaan biokaasua ja maanparannusraetta kierrätyslannoitteeksi.

Metalli kiertää raaka-aineeksi teollisuuteen ja uudelleen tuotantoon. Hyödyntämällä kierrätysraaka-aineita teollisuus voi vähentää malmien louhintaa ja rikastusta. Ekopisteiltä ja taloyhtiöiden metallinkeräyksestä metallipakkaukset päätyvät Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n eli Ringin kautta kierrätykseen.

Lasipakkaukset päätyvät Ringin kautta kierrätykseen. Lasipakkauksista saadaan sulattamalla valmistettua uusia lasituotteita.

Lasijäte eli muut kuin lasipakkaukset murskataan ja käytetään maanrakennukseen. Läsijätettä ovat esimerkiksi lasiastiat ja peilit.

Kartonki käytetään esimerkiksi talous- ja wc-paperirullien hylsyjen tuotantoon.

Paperi puhdistetaan, lajitellaan ja siistataan eli puhdistetaan musteista, jonka jälkeen se kierrätetään muun muassa paperitehtaalla uusiksi tuotteiksi, esimerkiksi uudeksi paperiksi.

Vaaralliset jätteet päätyvät Riihimäelle Fortumin (ent. Ekokem) Recycling and Waste Solutions -yksikköön, jossa ne hyödynnetään tai muuten käsitellään turvallisesti