Etapilla UUSIA JÄTEHUOLLON KOHTEITA KEHITTEILLÄ

Etapin avainasiakaspalveluilla on kehitteillä uusia merkittäviä jähuollon kohteita Lapualla, Seinäjoella ja Kurikassa.

Uudenlainen korttelikeräykseen perustuva jätteenkeräysjärjestelmä, Lapuan yhteispiste -hanke, Ritamäen uudelle asutusalueelle valmistunee maaliskuussa. Tuolloin jätehuollon yhteispisteeseen toimitetaan keräysvälineet.
Pilottikohteen lajittelumahdollisuudet lisääntyvät, koska yhteispisteellä kerätään kuutta jätelajia. Poltettavan ja biojätteen lisäksi yhteispisteessä kerätään lasi-, metalli- ja kartonkipakkauksia sekä paperia. Yhteispiste on asuinalueen kaikkein kiinteistöjen käytössä, niin että asukkaat eivät hanki omia jäteastioita. Samaan tapaan kuin taloyhtiöissä.
Seinäjoen keskustaan valmistuvalle uudelle torille on tehty jätehuoltosuunnitelma, jossa on otettu huomioon alueen käyttö.
”Torialueella jätteen määrä saattaa vaihdella riippuen esimerkiksi erilaisista tapahtumista. Tämä on otettu huomioon jätehuoltosuunnitelmaa laadittaessa. Keräilyvälineenä puristin on yksi vaihtoehto sellaisessa paikassa”, avainasiakaspäällikkö Timo Antila toteaa.
Lisäksi Etappi hoitaa uutena kohteena Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uudenlaisen alipaineella toimivan jätteen keräilyjärjestelmän kuljetus- ja käsittelypalvelut. Tyhjennystilaukset hoidetaan nykyaikaiseen tapaan tekstiviestillä Etapille.
Etappi on toteuttanut jätehuoltosuunnitelman myös Kurikan kaupungin ja Seinäjoen koulutuskuntayhtymän kampustalolle. Jätehuollon osalta seurataan edelleen jäteastioiden täyttymisastetta ja kehitetään toimintaa sen mukaisesti.

Työ energiansäästötiimeissä jatkuu

Lakeuden Etappi on jatkanut yhteistyötä kuntien energiansäästötiimeissä toimien asiantuntijana jätehuollon osalta. Työtä on tehty jo useita vuosia koulutuksilla ja jätehuoltokartoituksilla. Viimeksi asian merkeissä on jätehuoltoa laitettu kuntoon esimerkiksi Lapuan Vanhan Paukun kiinteistöillä, jossa uusittiin ja nykyaikaistettiin keräilykalustoa.
”Uudistuksen jälkeen tulemme vielä pitämään lajittelukoulutusta henkilökunnalle”, kertoo Antila.
Hänen mukaansa kehitystyö jatkuu vielä tyhjennysvälien optimoinnilla ja muulla seurannalla.
Jätehuoltokartoituksia on tehty esimerkiksi: Seinäjoen uimahallin keräilyjärjestelmän uudistus, Alavuden peruskoulujen opettajien infot ja Lapuan kaupungin keskusvarikon ja puistoväen koulutus.
Etappi on mukana energiansäästötiimin toiminnassa Alavudella, Kurikassa, Kuortaneella, Lapualla ja Seinäjoella. Yhteistyötä tehdään kuntien tarpeiden mukaan edelleen.